София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първо заседание на ЕП в Страсбург днес

Новият председател на ЕП ще бъде избран утре

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първото заседание на новоизбрания Европейски парламент ще се проведе днес в Страсбург. Новият председател на парламента ще бъде избран утре. Заседанието днес ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио Таяни. Днес ще бъдат и назначени отговорници за насроченото утре гласуване.
След маратон от преговори и разногласие твърде вероятно е председател на Европейската комисия да не бъде избран до сряда, затова в четвъртък е възможно да бъде гласувано предложението за следващ председател на Европейската комисия.

Очаква се гласуването за председател на ЕП да бъде с бюлетини и тайно. Всеки един от кандидатите ще има по 5 минути за изказване. За да бъде избран следващият лидер на Европарламента е нужно кандидатът да е събрал над 50% от гласувете. В противен случай гласуването продължава до три кръга, като между между кръговете могат да се включат още кандидати.

Ако и след третия кръг няма явен победител, в четвърти кръг се гласува само за онези двама кандидати, получили най-голяма подкрепа. С четвъртото гласуване председателят бива определен с мнозинство.

Изборът на председател ще бъде последван от определянето на 14 негови заместници и петима квестори на ЕП. Също за сряда е насрочено гласуване на състава на парламентарните комисии.