София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първо заседание на ЕП за новия парламентарен сезон

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят обстановката в Хонконг

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейският парламент се събира в Страсбург за първото си заседание от новия политически сезон. Предвижда се във вторник евродепутатите да гласуват за назначаването на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Лагард се предвижда да заеме поста от 1 ноември, като преди това трябва да премине гласуване и в Европейския съвет. Председателят на ЕЦБ работи с мандат от осем години.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят обстановката в Хонконг, където от края на март не стихват протестите срещу възможността за предаване на издирвани от Китай заподозрени закононарушители. Досега при протестите имаше няколко хиляди ранени.

Утре ЕП ще обсъди, а в четвъртък ще гласува резолюция, свързана с външната намеса в европейския демократичен процес. Очаква се евродепутатите да отбележат, че подобна намеса, включително с кибератаки и с разпространението на дезинформация, вреди на ЕС. През март ЕП прие резолюция, в която посочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като главни източници на дезинформация в Европа.