София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пушенето на наргиле на закрито остава

ГЕРБ отхвърлиха предложението на НФСБ

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Идеята за забрана на пушенето на наргиле и изделия за водна лула, които не съдържат тютюн в закрити помещения отпадна. "За" отхвърляне на промяната в Закона за здравето гласуваха 112 депутати, 16 бяха "против" и 1 се въздържа. Измененията за забрана на пушенето на наргиле бяха предложени от НФСБ. 
Предложението на регионалните здравни инспекции да осъществяват контрол по спазването на установените забрани и ограничения за тютюнопушене и пушене на наргиле също беше отхвърлено от депутатите.
Даниела Дариткова, Председателят на ПГ на ГЕРБ, заяви, че е било изпратено запитване до ЕК дали е небходимо нотифициране на тази забрана и писмо за становище до Министерството на икономиката. И двете институции ас отговорили, че промените в Закона за здравето следва да се нотифицират от ЕК, иначе може да стартира наказателна процедура срещу България.
В случая, законопроектът е внесен от парламентарна група, а би трябвало да е предложение на Здравното министерство и Министерски съвет, което да бъде подложено на обществено обсъждане. Това е и причината от партия ГЕРБ да не подкрепят предложените промени, обобщи Дариткова.