София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пуснаха Ториното под гаранция

Заподозрените за отвличането на Адриан Златков на свобода

6 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Софийският градски съд измени мерките за неотклонение на четиримата обвинени във връзка с отвличането на Адриан Златков и ги пусна на свобода. Ивайло Борисов - Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова са обвинени за помагачество за отвличането на Адриан Златков.
25-годишният син на собственика на "Софауто" Тони Златков бе отвлечен на 30 август м.г. и след 12 дни в плен бе освободен от похитителите и оставен на пътя София-Самоков жив и здрав. По-късно бащата призна, че е водил една седмица преговори и е платил откуп.
Според прокуратурата, Ивайло Борисов-Ториното и Мартин Марков са осигурили колите на похитителите, а Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова са купили СИМ-картите, с които се е поддържала връзката между бандата и бащата на отвлечения млад мъж.
Миналата седмица Софийският градски съд наложи на четиримата най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", но според апелативните магистрати има доказателства, събрани до момента, които са много по обем и сочат за някаква връзка на обвиняемите с отвличането на Адриан Златков, но те са недостатъчни и фрагментарни.
Съдът определи също, че оперативната информация в делото не може да бъде използвана за налагане на най-тежката мярка, а това трябва да стане въз основа на доказателства. Обвиняемите,както и прокурорът, отказаха да говорят пред медиите.
Адвокатите на четиримата обаче заявиха, че са доволни, че според съда няма обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите към престъплението, но изразиха учудване, че е била определена парична гаранция, след като по закон щом няма такова предположение лицата следва да се освободят.
Адвокат Розалина Апостолова коментира, че ако всеки съд "е на мястото си, както този" и отказва да задържи обвиняем, след като прокуратурата се е явила без доказателства срещу него, то тогава държавното обвинение ще разбере, че така не може да се работи. По думите й, сега това е възможно да се случва, защото има състави на съда, които без доказателства задържат обвиняеми.
Ториното, който е сочен за дясна ръка на Златко Баретата, Джамбазов и Стефанова ще бъдат освободени, след като платят гаранция от по 10 000 лева, а Марков - от 5000 лева.
Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.