София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пътят Самоков – Дупница блокиран за 2 часа

Протестиращи искат ремонт на отсечката

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Пътят Самоков –Дупница днес бе блокиран за два часа от жители на град Самоков. Те протестират срещу лошото състяние на пътищата в района и в знак на недоволство се събраха на протестно хоро в центъра на село Клисура, съобщи БНТ.

Рени Мутафчийска от протестиращите каза пред БНР: "Събрахме се на паркинга. Потеглихме към Клисура. В момента сме затворили пътя тук. Пропускахме един път колони, тъй като хората не са виновни за това, че пътищата не са добре, имаше и малки деца в колите. Сега отново е затворен пътят. Искаме здрави, европейски пътища".

Един от организаторите Илиян Чалгънов заяви, че в демонстрацията участват около 300 души.

Протестиращите настояват пътят да бъде оправен незабавно.

"Едни от лозунгите е "Интереса клати феса. До Банско магистрали, Боровец - кучета ги яли", което е най-показателно за случващото се с пътя. Искаме ясни срокове. Нас процедурата не ни вълнува. Ние слушаме за тези процедури цяла година, че тече и тя продължава да си тече. Планираме и друга проява след днешната и може би следващата стъпка ще е гражданско неподчинение, което ще се изрази с блокиране на всички пътища около Самоков", разказа Чалгънов.

Пътят от 30 години не е ремонтиран основно. Отсечката свързва две магистрали. Движението по нея е интензивно, като голяма част от трафика е тежкотоварен. Пътят е осеян с дупки и това, според протестиращите, създава риск за преминаващите шофьори.