Гледай
на живо

Путин: Ако САЩ разположат ракети в Европа, ще отговорим със същото

Това рязко би изострило ситуацията в сферата на международната сигурност

Путин: Ако САЩ разположат ракети в Европа, ще отговорим със същото Ако Вашингтон разположат ракети в Европа, Русия ще трябва да разположи ракети, насочени към “ц... thumbnail text

Ако Вашингтон разположат ракети в Европа, Русия ще трябва да разположи ракети, насочени към “центровете за вземане на решения”, заяви руският президент Владимир Путин.

Стопанинът на Кремъл направи този коментар във връзка с американските изявления, че ще се оттеглят от ключовия Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег заради руските нарушения, което доведе до огледален ход от Москва.

“Русия не възнамерява да бъде първата, която да разположи такива ракети в Европа”, каза Путин по време на годишното си обръщение за състоянието на Русия.

“Ако (САЩ) ги създадат и разгърнат в Европа това ще влоши драматично международната сигурност, създавайки сериозни заплахи за Русия”, заяви той.

“Казвам ясно и открито, че Русия ще бъде принудена да използва оръжия, които могат да бъдат използвани срещу центровете за вземане на решения, които стоят зад ракетните системи, които ни заплашват”, подчерта Путин.
По-рано той обвини Вашингтон, че използва “пресилени обвинения”, за да се оттеглят САЩ от споразумението за ракетите със среден и по-малък обсег на действие.

Путин каза, че разбира опасенията за двустранната сделка, а именно, че други страни могат да продължат да разработват оръжия, които са забранени за САЩ и Русия.

“Сегашното състояние на нещата, разбира се, повдига въпроси”, каза той пред аудиторията от законодатели и известни личности.

“Нашите американски партньори трябваше да са честни … и да не използват пресилени обвинения срещу Русия, за да оправдаят едностранното си оттегляне от договора”, добави Путин.

Съединените щати многократно обвиняват Москва в нарушаване на договора, твърдейки, че Русия разработва забранени оръжия и този месец президентът Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон започва процес на оттегляне от договора.

В размяната на нападки Путин заяви, че Москва също се оттегля от договора и започва работа над нови видове оръжия, които биха нарушили споразумението.

Мнозина анализатори твърдят, че изоставянето на договора ефективно е сигнализирало началото на нова надпревара във въоръжаването.