София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: България умишлено пречи на Турски поток, но Русия може да намери друг маршрут

Сръбският участък от газопровода „Турски поток“ е почти готов

пропускане
4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

България умишлено забавя изпълнението на проекта "Турски поток" на своите земи, въпреки многократните искания към Русия за ускоряване на доставките на руски газ, заяви президентът Владимир Путин на съвместна пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич.

"Въпреки многократните искания към руската страна за осигуряване на доставката на нашия газ, българската страна умишлено забавя изпълнението на проекта на своята територия. Ако българското ръководство не иска, ще намерим други начини за реализиране на Южен поток, подчерта Путин.

"Що се отнася до възможното участие на Сърбия в транзита на руски газ през Турски поток. Да, възможно е", каза Путин и добави, че руските партньори на Балканите и Източна Европа повдигат този въпрос. "Готови сме", увери руският президент.

Сръбският участък от газопровода „Турски поток“ от границата с България до границата с Унгария е почти готов. Полагането на тръби в Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, каза Путин. Говорим за разклонение с дължина 402 км с пропускателна способност 12,87 милиарда кубически метра газ годишно.

Русия и Сърбия се договориха да увеличат капацитета на подземните съоръжения за съхранение на газ (ПГС), разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра. „Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, подчерта Путин.