София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: Да сравниш СССР с Нацистка Германия е върхът на цинизма

След резолюция на Европейския парламент

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Решението на Европейския парламент да приравни Съветския съюз и нацистка Германия е неприемливо. Това е височината на цинизма, заяви руският президент Владимир Путин на заключителната пресконференция за 2019 година.
"Тоталитаризмът - в това няма нищо добро. Но решението на Европейския парламент, считам го за абсолютно неприемливо и неправилно. Защото можете да анатематизирате както сталинизма, така и тоталитаризма като цяло. И по някакъв начин това ще бъде заслужени упреци. И, Разбира се, нашият народ беше сред първите жертви на този тоталитаризъм и го осъдихме, и култът към личността се осъди и така нататък, но да приравним Съветския съюз или да поставим Съветския съюз и нацистка Германия на същото ниво е висотата на цинизма. Това означава, че хората не знаят историята, не четат и не умеят да пишат ", - каза Путин на журналистически въпрос относно резолюцията на ЕП, който реши да отпразнува 25 май Ден на героите от борбата срещу тоталитаризма и оприличи нацизма, фашизма и тоталитаризма на съветския режим.