София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Ердоган обещаха по-тясно сътрудничество в Сирия

Двамата се обявиха за "скъпи приятели"

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган обсъдиха в Москва мерки за стабилизиране на ситуацията в сирийската провинция Идлиб. След срещата двамата проведоха съвместна пресконференция, на която беше обявено решението за провеждане на нова тристранна среща на високо равнище за Сирия през февруари.  Президентът Путин заяви, че са необходими повече действия за "ликвидиране на терористични групи" в бунтовническия анклав.  Освен това Русия и Турция се договориха да координират наземните операции в Сирия след изненадващото обявяване на американския президент Доналд Тръмп през декември, че ще изтегли около 2 000 американски войници от Сирия.

Путин каза също, че руските и турските министри на отбраната вече са провели разговори за конкретни действия, които двете страни ще предприемат в Идлиб и че мерките незабавно ще бъдат изпълнени, но не представи подробности за самите мерки.

Ердоган пък обяви, че двете страни ще продължат да се борят с терористичните организации в Идлиб и, че диалогът с руския му колега за създаването на контролирана от Турция "зона за сигурност" в северната Сирия продължава.

Сътрудничеството между Москва и Анкара е "пробен камък за сирийския мир и стабилност", каза турският държавен глава, добавяйки: "С нашите руски приятели възнамеряваме да засилим още повече координацията си".

По време на вчерашната среща в Кремълския дворец президентите на Турция и Русия обсъдиха и изграждането на проекта „Турски поток“.  Владимир Путин заяви, че очаква сухопътният участък на газопровода  да е готов по план до края на тази година. Домакинът изрази надежда, че ядрената централа „Акую“, изграждана с руска помощ, ще заработи през 2023 година, когато ще се честват 100 години от създаването на Република Турция.

Путин и Ердоган се обявиха един на друг  за "скъпи приятели", обменяйки поздрави в началото на срещата си, приветствайки тесните връзки между техните страни и тяхното значение за регионалната сигурност.

Ердоган бе придружен в Москва от външния министър Мевлут Чавушоглу и министъра на отбраната Хулуси Акар.