София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Меркел: „Северен поток 2“ трябва да бъде завършен

Двамата лидери се договориха по спорни международни въпроси

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха вчера среща край Берлин, в замъка Мезеберг, който е официалната резиденция на гостите на федералното правителство.

Президентът на Руската федерация и канцлерът на Федерална република Германия говориха лице в лице, а по-късно проведоха среща и с делегациите.  Говорителят на руския лидер Димитрий Песков определи разговорите като "дълги и задълбочени".

По време на срещата Путин и Меркел са обсъдили и проблемите на иранската ядрена сделка и санкциите на засегнатите страни. И двамата лидери са изразили загриженост, че подобни ограничителни мерки биха могли да имат отрицателни последици за световната система на търговия и икономически отношения. В същото време, позовавайки се на двустранните отношения, Путин увери, че взаимодействието между руските власти и германския бизнес ще продължи.

Преди разговорите лидерите на Русия и Германия направиха съвместно изявление за журналисти. По този начин, разговаряйки с пресата, ръководителят на германското правителство подчерта, че всички спорни въпроси между страните могат да бъдат решени чрез диалог.

"Според мен спорните въпроси могат да бъдат решени чрез диалог, така че се радвам, че мога да разговарям с г-н Путин като гост тук в Мезеберг", каза тя.

Готовността на руската страна да води диалог с Берлин бе подчертана от Путин. Той благодари на Меркел за поканата и възможността за тази среща.

"Ние сме готови да обсъдим както проблемите на руско-германските отношения, така и текущите международни въпроси", подчерта той.

В същото време президентът отбеляза, че Москва придава голямо значение на развитието на сътрудничеството с Германия в икономическата и политическата сфера. Той посочи и факта, че Германия е един от водещите руски партньори.

"Миналата година оборотът на взаимната търговия нарасна с 22% и достигна 50 милиарда долара. И през януари - юни добавиха още 25%. Обемът на натрупаните немски инвестиции в руската икономика надхвърля 18 млрд. В Русия са представени около 5 000 компании от Германия с общ оборот над 50 млрд. долара и общо 270 000 служители“, обясни Владимир Путин.

В енергийния сектор взаимодействието между двете страни е най-тясно, каза той и подчерта, че през изминалата година руските доставки на природен газ за германските потребители са се увеличили с 13%, а като цяло местните компании са заемали около една трета от германския енергиен пазар.

Най-важният съвместен руско-немски проект в тази област, според ръководителя на Руската федерация, е газопроводът "Северен поток-2". Неговото прилагане ще намали рисковете и разходите в доставките, каза Путин. В същото време той подчерта, че изпълнението на този проект "не закрива възможността за продължаване на доставките на транзит" през Украйна.

В същото време операторът "Северен поток 2", който разработи проекта за газопровод, вече получи всички необходими разрешителни за строителство, с изключение на датски. Копенхаген все още не одобрява заявлението за маршрута, представено през април, въпреки че е разработено своевременно в съответствие с препоръките на датското правителство.

Путин и Меркел смятат, че е погрешно да се опитва да се политизира проектът "Северен поток 2“, съобщи говорителят на руския президент Димитрий Песков след разговорите между лидерите, предаде ТАСС.

"На срещата бяха обсъдени такива големи проекти като" Северен поток 2 ", каза той и обясни, че са подчертани изключително търговския характер и конкурентното предимство на този проект.

По време на преговорите е повдигнат и въпросът за евентуални санкции срещу компании, участващи в реализацията на газопровода "Северен поток 2“.

"По принцип има разбиране, че този проект е абсолютно търговски, печеливш, конкурентен", обясни Песков. "Следователно е необходимо да се вземат мерки, за да се защити от евентуални неконкурентни и незаконни нападения от трети страни, за да се стигне до завършването на този проект, който е абсолютно търговски и отговаря на интересите на всички", каза говорителят на руския президент и допълни, че двете страни са стигнали до становището, че проектът „Северен поток 2“ трябва да бъде завършен.

Попитан за начините, по които проектът може да бъде защитен от санкциите на САЩ, Песков каза: "Различни".

Темата на Украйна също е един от ключовите въпроси в руско-германските отношения. Според руския президент няма напредък в ситуацията в Донбас.

Договорите от Минск са основата за уреждането, каза г-жа Меркел. Според германския канцлер пълноправното примирие все още не функционира в региона.

На срещата в Мезеберг лидерите на двете страни отбелязаха също така напредъка при уреждане на кризата в Сирия. Руският президент призова за съдействие за възстановяване на онези райони в Сирия, където бежанците от граничещите държави могат да се завърнат.

Той отбеляза необходимостта от възстановяване на водоснабдяването, канализацията и медицинските грижи. Руският президент е уверен, че Европа се интересува от това и добави, че бежанците, пристигнали в ЕС, също ще могат да се върнат родината си.

Ангела Меркел отбеляза положителни промени в Сирия. Според нея в този регион е важно да се избегне хуманитарна катастрофа.