София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин и Си Дзинпин запaзават иранската ядрена сделка

Путин на ключова визита в Китай

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Владимир Путин пристигна в Пекин, където проведе разговори с ръководството на Китай.

Руският президент се срещна с председателя на Китайската народна република Си Дзинпин, предаде РИА Новости.

След края на преговорите страните подписаха споразумение за международните автомобилни съобщения, както и меморандум за по-нататъшното укрепване на инвестиционното сътрудничество.

Също така са постигнати договорки в сферата на усвояването на космоса, атомната енергетика и науката.

Освен това, Путин и Си Дзинпин са се договорили да работят за съхраняването на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.

В изявлението се казва, че трябва да се предприемат всички възможни усилия за запазването на Съвместния всеобхватен план за действие, взимайки под внимание принципната важност на защитата на интересите на търговско-икономическото сътрудничество на всички държави с Иран от едностранни екстериториални санкции.

Путин ще вземе участие в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Циндао.

Визитата на Путин се провежда само 4 дни преди срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На 12 юни в Сингапур, двамата ще търсят начини да се прекрати напреьението на Корейския полуостров.