София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин и Тръмп разчупиха ледовете

Лидерите определиха срещата като "добър старт"

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин и американският лидер Доналд Тръмп приключиха преговорите в Хелзинки. Личната среща между държавните глави на САЩ и Русия продължи повече от два часа, след което към тях  се присъединиха и придружаващите ги висши дипломати, сред които руският външен министър Сергей Лавров, и държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Тръмп нарече срещата "много добър старт".

След срещата на върха лидерите на САЩ и Русия дадоха пресконференция.

Руският президент подчерта, че разговорите с Тръмп са преминали в откровена и делова атмосфера, че са били успешни и полезни. „Руската държава не се е намесвала в американските избирателни процеси и е готова да работи в рамките на съвместна група за киберсигурността“, за пореден път отбеляза Владимир Путин.

Путин говори за интереса на Русия към осигуряване на мир в Голан и в сигурността на Израел.

Той заяви, че се тревожи за оттеглянето на Вашингтон от иранската сделка.

Руският президент връчи на Тръмп бележка с предложение за неразпространение на ядрени оръжия и оцени приноса на САЩ за напредъка по разрешаването на проблема на Корейския полуостров.

Също така Путин е помолил Тръмп да окаже влияние върху Киев, за да изпълни минските споразумения.

Русия е готова да поддържа транзита през Украйна след изграждането на "Северен поток-2“ и да удължи договора за транзит в случай на уреждане на спорове в Арбитражния съд в Стокхолм, каза още Путин.

САЩ ще се конкурират с Русия за европейския енергиен пазар, каза от своя страна Тръмп. Вашингтон се противопоставя на изграждането на газопровода "Северен поток- 2“, посочи той.  

Доналд Тръмп нарече диалога с Путин "дълбокопродуктивен"  и отбеляза, че смята Путин за съперник в добрия смисъл на думата, който в случая използва като комплимент.

Американският президент изрази увереност, че Русия ще работи със Съединените щати за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Диалогът между Руската федерация и Съединените щати отговаря на интересите на света, добави Тръмп.

Попитан от журналисти за намесата на Русия в американските избори, Тръмп отговори, че няма тайни споразумения с Москва, причината за неговата победа е "брилянтна предизборна кампания".

По повод това дали има конкретни споразумения между Русия и Съединените щати за Сирия, Тръмп отрече, но отбеляза, че и двете страни възнамеряват да работят, за да предоставят на цивилните граждани хуманитарна помощ.

Говорейки за работата по регулирането на световните енергийни пазари, Путин отбеляза, че Русия и Съединените щати могат да си взаимодействат в тази област. Той подари на Доналд Тръмп официалната топка на Мондиал 2018, пожелавайки на САЩ успешно домакинство на шампионата през 2026 г. 

Президентът на САЩ смята, че Москва и Вашингтон заедно са виновни за влошаването на двустранните отношения. И в заключение Тръмп каза, че представители на Съвета за сигурност на Русия и Съвета по националната сигурност на САЩ ще се срещнат , за да продължат напредъка, „ние започнахме тук, в Хелзинки", отбеляза той.