София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин и Зеленски се срещнаха на четири очи в Париж

Двамата са разговаряли около час

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Добре. Делово" - така лаконично руският президент Владимир Путин отговори на въпрос в Париж как е преминала срещата му на четири очи с президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщи руската агенция РИА "Новости".

Двамата са разговаряли около час, след като преди това се проведоха четиристранни преговори с участието и на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел.

Зеленски каза, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината, предаде Ройтерс.

След срещата с Путин той заяви, че вариантът за едногодишен договор вече не стои и че той е поискал да бъде сключен 10-годишен договор.

Русия и Украйна преговарят за нова транзитна спогодба, която да замени свършващото в края на тази година 10-годишно споразумение. Миналата седмица Москва заяви, че транзитните такси, предложени от Киев, са твърде високи.

Изпълнителният директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко каза след среща на украинската и руската делегация, че е постигнато съгласие за продължаване на преговорите. 

"От наша страна ние просто изложихме позициите на страните и на ниво стопански субекти се договорихме да продължим преговорите", каза Витренко.