Гледай
на живо

Путин иска гаранции от ЕС за „Турски поток“

Той призова за спиране на провокациите в международната политика

Путин иска гаранции от ЕС за „Турски поток“ Русия призова западните страни да се откажат от изнудването, провокациите и заплахите в международна... thumbnail text

Русия призова западните страни да се откажат от изнудването, провокациите и заплахите в международната политика и да изградят диалог относно принципите на Хартата на ООН. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник " Политика" в навечерието на визитата си в Белград, съобщи ТАСС.

Руският президент добави, че Москва твърдо и последователно подкрепя подобряването на международната ситуация като цяло, която според него "остава напрегната" и "непредсказуема". По думите на Путин подобна ситуация се е развила в резултат на непрекъснатите едностранни действия, включително принудителни действия на САЩ и някои други западни държави.

Освен това руският държавен глава заяви, че Европейският съюз трябва да предостави гаранции на страните-членки, че Брюксел няма да възпрепятства доставката на руски газ за Европа през „Турския поток”. „Газпром” работи по различни варианти за продължаване на сухопътната транзитна линия на газопровода в европейска посока, като един от тях предвижда транспортиране на гориво по маршрута България - Сърбия - Унгария с достъп до газоразпределителния център в Баумгартен, Австрия”, поясни Путин.

„В този случай Сърбия не само ще използва руски газ, но и ще осигури транзита му”, посочи той и добави, че това ще донесе осезаеми ползи за сръбската икономика, ще създаде нови работни места и  ще подсигури и енергийната безопасност както на Сърбия, така и на цяла Централна и Югоизточна Европа.

Путин допълни обаче, че позицията на Европейската комисия ще бъде взета предвид при окончателното одобрение на маршрута за доставка на руски газ.

Междувременно в Белград кипи трескава подготовка за визитата на Владимир Путин, който пристига в сръбската столица в четвъртък. Властите в страната са предприели безпрецедентни мерки за сигурност  преди „историческото посещение“ - около 7000 членове на всички служби за сигурност и около 250 руски специалисти и трима сръбски изтребители, ще се грижат за сигурността на руския президент.

На жителите на Нов Белград се препоръчва да не излизат на терасите на домовете си и да преместят колите си, режимът на движение в някои части на Белград ще бъде променен. Всяка улица от маршрута, по който Путин ще се движи и който все още е държавна тайна, ще бъде затворена , както и съоръженията, които той ще посети, заварени са шахтите и ще бъдат разположени снайперисти.  Руското разузнаване вече е в Белград, с технология за предотвратяване на нападения с дрон, а най-строги ще бъдат мерките за сигурност в храма Св. Сава, където руския президент да направи своето обръщение към сръбския патриарх Ириней.