София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин иска промени в пенсионната реформа

Предлага по-ранно пенсиониране и увеличение на пенсиите

5 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин се обрърна към правителството за промени в пенсионното законодателство.

Промените в пенсионната система ще позволят не само да се запази нивото на доходи след пенсиониране, но ще им осигури устойчивост и растеж, смята Владимир Путин.

Той предлага да се повиши възрастта за пенсиониране за жените на 60 години, а не на 63 години, за мъжете до 65 години.

Президентът на Руската федерация предложи и да се намали продължителността на трудовия стаж в продължение на три години, като се даде право на ранно пенсиониране. "Точно сега, законопроектът предвижда, че дължината на правото на ранно пенсиониране е 40 години за жените и 45 години за мъжете. Предлагам с три години да се намали продължителността на трудовия стаж и правото на ранно пенсиониране - за жени под 37 години, както и за мъжете до 42 години ", заяви държавният глава в обръщение по телевизията.

Повишаването на възрастта за пенсиониране няма да засегне работниците във вредните индустрии, каза Путин.

"Трябва да подкрепим селяните", каза още държавният глава и припомни, че "многократно е било обсъждано и даже приемано решение за необходимостта  от 25%-ни надбавки към фиксираните пенсии за пенсионерите, които живеят в селските райони и които имат не по-малко от 30 години опит в селското стопанство, но въвеждането на това решение в сила е било забавено" , "Предлагам да започнем тези плащания още на 1 януари 2019 г.", каза Путин.

Представен от Министерския съвет проект на Закон за промени в пенсионната система предлагаше да се увеличи възрастта за пенсиониране до 65 години за мъжете и 63 години за жените. Законопроектът беше приет на първо четене в Държавната Дума на 19 юли.  Във вторник  Путин организира среща с представители на правителството, за да обсъдят възможни корекции в проекта на закон, въз основа на проведени обществени дискусии.