София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин иска широк фронт срещу тероризма

Руският президент се похвали с ролята си в Сирия

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В навечерието на срещата на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – която тази година ще бъде в Китай, руският президент Владимир Путин предложи създаването на „широк антитерористичен фронт“ на „дела, а не на думи“.

В статия, публикувана в официалния сайт на Кремъл руският държавен глава отчита, че благодарение на действията на Русия, а и на други заинтеросовани страни ситуацията в Сирия се е подобрила значително и сирийският народ има шансове да се завърне към мира.

„Русия призовава не на думи, а на дела да се пристъпи към формиране на широк антитерористичен фронт на общопризната международно правна основа, централна роля в който да има ООН. И в това отношение, естествено, ценим подкрепата и съдействието от страна на нашите партньори в БРИКС“, пише Путин.

Руският президент призовава също така напрежението на Корейския полуостров да бъде свалено в пряк диалог със Северна Корея и посочва, че в момента светът „балансира на ръба на мащабен конфликт“.