София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин извади Русия от Договора за РСМОД

Президентът подписа указ за излизане от договора за ракетите

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Владимир Путин подписа указ, с който Русия ще спре да изпълнява Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщи пресслужбата на Кремъл, предава РИА Новости.

Документът влиза в сила от деня на подписването му.

Отбелязва се, че Русия спира да изпълнява договора до отстраняването на допуснатите от САЩ нарушения на ангажиментите по споразумението или до прекратяването на неговото действие.

При това Русия не планира да разполага попадащи под действието на ДРСМО ракети на погранични територии, заяви пред руската агенция първият заместник-председател комитета на Съвета на Федерацията по международните работи Владимир Джабаров.

Сенаторът подчерта, че преустановяването на договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег не означава още, че тези ракети ще бъдат разположени от Русия, но ако ракети от този клас се появят в Европа, ние ще действаме огледално.