София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин: Нашите американски приятели създадоха „Ал Кайда“

Изтеглянето от Източна Германия беше грешка, отчете руският президент

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин директно обвини САЩ, че са създали „Ал Кайда“. В интервю за американския режисьор Оливър Стоун Путин каза, че корените на терористичната организация са в афганистанската война на СССР.

"Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и „Ал Кайда“, и „Бин Ладен“, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. това е тяхна вина", коментира президентът.

Освен това Путин обвини Америка, че финансира тероризма на територията на Руската федерация и даде пример с Чечения.

Има доказателства за техническа и финансова помощ, която Съединените американски щати са оказвали на терористите в Чечения, каза той, но не даде подробности.

Руският президент също така каза, че договорките за разширяване на НАТО, направени по времето на Горбачов е трябвало да бъдат записани на хартия и че изтеглянето на съветските войски от Източна Германия на „честна дума“ е било грешка.