Гледай
на живо

Путин: Няма да допуснем пренаписване на историята

Руският президент участва в парада за Деня на победата

Путин: Няма да допуснем пренаписване на историята Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обеща да не допуска пренаписването на историята... thumbnail text

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обеща да не допуска пренаписването на историята, предава Интерфакс.

Той каза също, че именно Съветският съюз е предопределил изхода от Втората световна война, но днес се правят опити да се отрече този подвиг.

„Русия няма да позволи пренаписване на историята и да се забравя за това кой спаси света от робство и изтребване. Днес подвигът на народа, спасил Европа и света от робство, изтребване, от ужасите на Холкоста, се опитват да го изтрият, да изкривят събитията от войната, да забравят истинските герои, да измислят, да пренапишат, да изкривят историята, каза Путин в реч на парада на победата в Москва.

"Ние помним трагедиите на двете световни войни, уроците на историята и те не ни позволяват да ослепеем. Зад новите заплахи прозират все същите уродливи черти -егоизмът и нетърпимостта, агресивният национализъм и претенциите за изключителност. Ние разбираме колко сериозни са тези заплахи", каза Путин.

Той посочи, че е важно всички страни, цялото човечество да осъзнае, че мирът е много крехък и неговата стабилност укрепва общият ни стремеж да се чуваме, да си доверяваме и да се уважаваме", заяви руският лидер.

На Червения площад в Москва се провежда парадът по случай 73-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война. Министърът на отбраната на Сергей Шойгу  ръководи церемонията и поздрави военнослужещите, които стоят в редиците на Червения площад, а след това отиде до централната трибуна с доклад за готовността на войските за парада на президента на Руската федерация и Върховен главнокомандващ Владимир Путин.