София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: Опозицията не може да предложи дневен ред

Президентът ще се кандидатира отново като независим

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Владимир Путин обяви, че ще участва в изборите за президент на Русия през 2018 като независим кандидат.  Преди седмица Путин обяви, че ще кандидатира, но се смяташе, че ще бъде подкрепен от управляващата партия „Единна Русия“.

Още не е определен шефът на предизборния му щаб. Според Путин това е технически, но важен въпрос.

Президентът не представи в подробности предизборната си програма, но увери, че „на практика вече има“ такава.

Путин даде традиционната си пресконференция в края на годината, на която отговаряше на въпроси на пресата.

„Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система” заяви президентът.

За пресконференцията са акредитирани над 1500 журналисти, включително и от чуждестранни медии.

Водеща е Ксения Собчак, която обяви намерението си да се кандидатира за президент на изборите през март 2018. Собчак е дъщеря на бившия кмет на Петербург Анатолий Собчак, като помощник на когото Путин започва политическата си кариера.

„Русия трябва да бъде устремена към бъдещето, трябва да бъде много модерна, политическата система трябва да е гъвкава, икономиката трябва да се базира на високи технологии. Производителността на труда трябва многократно да нарасне“, каза президентът на Русия.

Той призова властта и цялото руско общество да насочат вниманието си и към проблемите, свързани с развитието на инфраструктурата, здравеопазването и образованието.

„И всичко трябва да има за цел повишаване на доходите на гражданите“, изтъкна той.

„Хората в Русия до голяма степен са прави да изразяват недоволство, но опозицията не може да предложи реален дневен ред”, заяви Путин.