София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин осъди атаката на САЩ в Сирия

„Нападението над сирийската база ще влоши отношенията между САЩ и Русия“

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Американската атака срещу цели в Сирия е агресия, в ущърб както на руско-американските отношенията, така и за общата борба срещу тероризма. Това становище на руския президент Владимир Путин обяви говорителят му Дмитрий Песков.
Президентът Путин заяви, че атаките на САЩ в Сирия са агресия срещу суверенна държава, в нарушение на международното право и са под фалшив претекст. Той отбеляза, че "сирийската армия не притежава запаси от химически оръжия".
Унищожаването на всички запаси от химически оръжия от сирийските въоръжени сили е потвърдено от ОЗХО – специализирана агенция на ООН, припомни той.
Путин вижда в нападението на САЩ над Сирия опит да се отклони вниманието на света от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак.
Тази стъпка на САЩ ще доведе до значително влошаване на отношенията им с Русия, които и без това са лоши, заяви Песков.
И най-важното, според Путин тази стъпка не приближава до крайната цел в борбата срещу международния тероризъм, а по-скоро създава сериозна пречка за създаването на международна коалиция срещу него и ефективен отговор на това световно зло, което, между другото, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, като една от основните задачи, дори и по време на предизборната си кампания, допълва Песков.
Все още не е взето решение да се свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с нападението на САЩ с ракети в Сирия, информираха от организацията.
По-рано Боливия поиска спешни консултации на Съвета за сигурност във връзка с нападението на Военновъздушните сили на САЩ на въздушната база Хомс в Сирия.