София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: Отношенията между САЩ и Русия няма да се променят скоро

Близо 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Русия Владимир Путин смята, че отношенията между САЩ и Русия, дори и да се променят, то това няма да е скоро, предаде ТАСС. Путин заяви, че достатъчно дълго са чакали да се оправят отношенията им. „Но съдейки по всичко, дори и тя да се промени, то няма да е скоро. Трябва да покажем, че ние също няма да оставим нищо без отговор“, коментира Путин. Той отбеляза, че Русия има богат възможен набор от допълнителни мерки по отношение на САЩ. „Въпросът е дали е необходимо да правим и какво имаме като възможности“, уточни руският президент.

Същевременно той посочи, че между двете държави остават сфери, където сътрудничеството е важно. „Такава е областта на ограничаването на оръжията за масово поразяване – тук, безусловно, играем водеща роля редом със САЩ. Също така и борбата срещу тероризма“, посочи Путин отбелязвайки, че в тези сфери има нелоши резултати.
Той обясни, че близо 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия.

По този начин посолството на САЩ в Русия ще разполага с щат от 455 бройки, с колкото е представена и Русия в Америка. Решението на Путин идва на фона на ескалацията на напрежението между двете страни от последните дни, а то беше провокирано от решението на американския конгрес да наложи нови санкции срещу Кремъл. Освен това Москва отнема от посолството на САЩ склад и вила в Подмосковието.