София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин: Подценява се опасността от ядрена война

Руският президент проведе традиционната си годишна пресконференция

5 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин изрази съжаление за тенденцията да се подценява опасността от ядрена война. Президентът отбеляза, че Русия не търси предимство във въоръжаването, а се стреми да поддържа баланс, предаде ТАСС.

Руският лидер предупреди за тенденцията да се намалява прагът за използване на ядреното оръжие, което може да доведе до глобална катастрофа. Путин все пак смята, че човечеството има достатъчно здрав разум да не допусне световна война.

Това президентът на Русия каза по време на традиционната си годишна пресконференция за руски и чуждестранни журналисти (1702 тази година - рекордно много). В продължение на 3 часа и 43 минути, с 3 минути повече от 2017 г., Путин отговори на въпросите на 53-има представители на медиите.

Руският президент Владимир Путин заяви, че британският премиер Тереза Мей няма друг избор, освен да осъществи Brexit и да избягва втори референдум по въпроса, защото в противен случай би било подкопано доверието в британската демокрация.

"По отношение на Brexit и осъществяването му докрай, мога да разбера позицията на премиера. В крайна сметка, имаше референдум. Какво може да направи тя? Тя е длъжна да изпълни волята на народа, която бе изразена в референдума, иначе това не е никакъв референдум", каза Путин на годишната си пресконференция в Москва. Той добави, че отношенията между Русия и Великобритания са в задънена улица, но Москва би желала да ги извади от сегашната им ниска точка и се надява, че здравият разум ще възтържествува. Влиянието на Brexit върху Русия ще бъде минимално и косвено, заяви Путин.

В началото на пресконференцията Путин сравни журналистите с разузнавачите - и двете общности боравели с информация. По време на пресконференцията представители на медии издигаха различни протестни плакати, на което Путин реагира с апела да не превръщат срещата им в неразрешен митинг.

Журналистка от "Уолстрийт Джърнъл" заяви, че на Запад виждат в Русия заплаха и попита дали наистина тя иска да управлява света. "Разбира се", пошегува се Путин. Той подчерта, че обвинението към Русия, че желае да управлява света е западно клише, което се налага на обществото.

Путин назова главната цел на външната политика на Русия - да осигури благоприятни условия за развитието на страната и да бъде равностоен партньор в света.

Същевременно Путин отказа да коментира случващото се в отношенията между САЩ и Китай. "Това е много деликатна област", каза той.

Но Русия и Китай постигнаха стокообмен от близо 100 милиарда долара, което според мен е важен показател и постижение, каза Путин в отговор на въпрос на китайски журналист. "Ние оценяваме положително промените в Китай", каза още президентът.

Путин смята, че с провокацията в Керченския проток украинският президент Петро Порошенко се опитва да повиши рейтинга си за сметка на интересите на страната. Съдбата на задържаните украински моряци ще бъде решена в рамките на наказателното производство, каза президентът.

Той беше категоричен, че Русия няма намерение да спира преминаването на кораби, включително военни, през Керченския пролив.

Руският президент Владимир Путин разкритикува "липсата на уважение" към американците, гласували за Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г., и за британците, подкрепили Брекзита на референдума по-рано същата година, предаде Франс прес.

"Тръмп спечели, това е очевиден факт. Те обаче не искат да признаят тази победа. Това е липса на уважение към избирателите", каза още Путин на пресконференцията си.

На шеговит въпрос кога ще се ожени, Путин се усмихна и каза: "Като порядъчен човек някога трябва да го направя".

Президентът попита задалия въпроса дали самият той е женен, или не. Като чу положителен отговор, Путин каза :"Той е женен и иска и аз да съм в същото положение".