София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин подписа закона за пенсионната реформа

Пенсионната възраст се вдига с пет години

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В сряда вечерта президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа закона за пенсионната реформа. Днес той е публикуван в интернет портала за правна информация .

Законът ще влезе в сила на 1 януари 2019 г., а няколко клаузи от основния пенсионен закон – на 1 януари 2025 г.

Първоначалният законопроект за пенсионната реформа предвиждаше прогресивно увеличаване на възрастта за пенсиониране, което доведе до редица протести в Русия и до намаляване рейтинга на руския президент. Путин не одобри предложението на правителството и предложи нов, смегчен вариант.

В одобрения основен законопроект за пенсиите е заложено вдигане с пет години на възрастта за пенсиониране. Законът бе приет от долната камара на парламента миналата седмица и вчера от горната парламентарна камара.

Приетият закон предвижда постепенно увеличаване на пенсионната възраст с пет години - до 65 г. за мъжете и 60 г. за жените. Продължителността на службата, която дава право на ранно пенсиониране, ще бъде 42 години за мъжете и 37 години за жени.

Друго изменение, прието от Държавната Дума, дава право на ранно пенсиониране за майки с много деца в зависимост от броя на децата, които имат.

 Настоящите стандарти за получаване на пенсионна осигуровка също са запазени: ще бъдат изплащани на жените, когато достигнат 55-годишна възраст, на мъжете - 60. Предвидени са също мерки за допълнителна подкрепа за онези, които са работили в селското стопанство 30 или повече години.

Предоставени са и мерки за подпомагане на селските пенсионери. Също така са запазени данъчните стимули за земя и недвижими имоти.