София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин предупреди за подготовката на химическа атака в Сирия

Русия разполагала с доказателства за подготвяната провокация

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин предупреди президентите на Иран и Турция за подготовката на провокации от страна на терористи в Сирия, включително използването на химическо оръжие.

"Терористите се опитват да нарушат примирието като подготвят различни видове провокация, включително използването на химически оръжия",- каза руският президент по време на тристранната среща на върха.

По думите му над 95% от сирийската територия, и по-точно 141 населени места са освободени от терористите. "Останалите групи екстремисти в момента са съсредоточени в зоната на деескалация в Идлиб“, каза Путин.

Той призова за ускоряване на работата по създаването на конституционен комитет на Сирия.

Според него, президентът Башар Асад вече е изпълнил своята част от работата, изпращайки  списъка на ООН, за да се създаде конституционна комисията

Руският лидер отбеляза, че цивилната заетост в Сирия расте, а сигурността става все по-силна. "Във връзка с това, Русия е поела инициативата на международна помощ в завръщането на бежанците в Сирия и вътрешно разселените лица“,  заключи той посочи, че е окуражаваща подкрепата на турските и иранските му партньори.

Путин  предложи да се засили координацията с Иран и Турция чрез Министерството на външните работи, специалните служби и военните служби в Сирия.

В заключение руският държавен глава заяви, че извеждането на терористите от Идлиб с нападение, под претекст за защита на населението в Сирия, е неприемливо.

„Смятаме за недопустимо, когато под предлог защита на гражданското население терористите искат да се измъкнат от ударите, а също така да нанесат вреда върху правителствените войски на Сирия“, заяви Путин. „Именно срещу него са насочени опитите да се инсценира употребата от страна на сирийските власти на отровни вещества“, допълни той. „Имаме неопровержими доказателства, че терористите подготвят подобна операция, такива провокации“, посочи руският лидер и съобщи, че в тази връзка е информирал своите колеги за провеждана от руската страна работа в рамките на Съвета за сигурност на ООН и ОЗХО.