Гледай
на живо

Путин пристигна в Пекин

Руският лидер ще се срещне с ръководството на Китай

Владимир Путин пристигна в Пекин, където ще проведе разговори с ръководството на Китай.

Руският президент ще се срещне с председателя на Китайската народна република Си Дзинпин, след което лидерите ще подпишат съвместно изявление, предаде РИА Новости.

Предвиждат се да бъдат подписани и редица междудържавни и търговски двустранни документи, обхващащи сътрудничеството в областта на търговията, енергетиката, космоса, защитата на интелектуалната собственост и други сфери.

Освен това Путин възнамерява да се срещне с премиера на Държавния съвет на Китайската народна република и председателя на Постоянния комитет на Националния народен конгрес на Китай.

След разговорите в Пекин руският президент ще присъства на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/, която ще се проведе на 9 и 10 юни в гр. Циндао.

Китай е един от основните партньори на Русия на международната сцена. Подходите на Москва и Пекин към ключовите международни проблеми, включително ситуацията в Украйна, Корейския полуостров, Близкия изток и Северна Африка съвпадат или са близки. Русия подкрепя Китай по въпроса за Тайван.

Търговският оборот между двете страни през първите пет месеца на 2018 г. се е увеличил с 26,9% в сравнение със същия период на миналата година. Общият обем на двустранната търговия през първите пет месеца на тази година възлиза на 40.67 млрд. долара.

Русия е единственият основен доставчик на военни стоки и услуги за Китай.

Руско-китайските отношения активно се развиват в областта на образователното, научното и културното сътрудничество.