София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: Русия е готова на диалог със САЩ

Руският президент с писмо до Тръмп

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Владимир Путин написа писмо на Доналд Тръмп, в което казва, че Русия е готова на диалог. Путин изпрати новогодишни поздравления в писмена форма на редица държавни и правителствени ръководители по целия свят. В посланието си към президента на САЩ, руският му колега пише, че Москва е готова да разговаря по всички теми от дневния ред.

Според Путин руско-американските отношения са най-важният фактор за сигурността в световен мащаб. След като президентите на Русия и САЩ се срещнаха през лятото, поне на два пъти нови техни срещи се провалиха. Тръмп отмени в последния момент разговорите в Аржентина заради задържането на украинските моряци от Русия. Нямаше индивидуална среща Путин-Тръмп и по време на церемониите във Франция по случай 100 години от края на Първата световна война.

В поздравително писмо по същия повод до президента на Франция Еманюел Макрон Путин отбелязва "големия потенциал" на руско-френските отношения, изразява и надежда за продължаване на взаимноизгодното сътрудничество, включително "за решаване на актуални проблеми от регионалния и глобалния дневен ред".

"Разчитам да продължи конструктивният диалог" между Русия и Япония, пише президентът на федерацията в поздравление до японския премиер Шиндзо Абе. Става дума по-специално за диалога с цел разширяване на договорно-правната база на двустранното сътрудничество, осъществяване на общите икономически проекти в руския Далечен изток, а също и по международни проблеми с оглед председателството на Япония в Г-20, посочва Путин.

Поздравления по случай Коледа и Нова година бяха отправени от руския президент също така до кралицата и премиера на Великобритания. Владимир Путин пожелава и на тях, и на семействата им добро здраве, щастие и успехи, а на британския народ - благополучие и процъфтяване, информира Кремъл.

В поздравления до сирийския президент Башар Асад Путин обещава Русия "и занапред всячески да съдейства на правителството и народа на Сирия в борбата срещу силите на тероризма, в защитата на държавния суверенитет и териториалната цялост" на страната. Руският лидер пожелава на сирийците възможно най-скорошно завръщане към мирния, благополучен живот, допълва неговата пресслужба.

В поздравително писмо до папа Франциск Владимир Путин изразява надежда за по-нататъшно укрепване на отношенията между Русия и Ватикана с оглед защита на общочовешките ценности, на идеалите за справедливост и мир на планетата, също и за напредване на диалога между различните религиозни конфесии".