София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин с остра критика към България заради Южен поток

„Под външен натиск не защитихте националния си интерес“

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент посочи България като лош пример за енергийна политика и посъветва европейските лидери да не постъпват като нея. Така България влезе за пореден път във фокуса на вниманието на Кремъл и то с неодобрение заради политиката по отношение на газопровода Южен поток.  Критиките на Владимир Путин се чуха на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС след председателството на България. Путин предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, както е направила преди време България. Според него страната ни под натиск отвън не е могла да защити националните си интереси.

"Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2", както някога България в "Южен поток", каза Путин дословно. И коментира: "България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток".

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси".

Той отива и по-далеч като разкрива част от преговорния процес с България – „Българските колеги ни уверяваха, че каквото и да става, ще се борят за "Южен поток" до край, тъй като той съответства на националните им интереси. Той щеше да засили техния геополитически статут като транзитна страна за газа към Европа, до 400 милиона евро годишно, просто така, само защото има тръба на тяхната територия", заяви още президентът на Русия и добави, че българската страна се е надявала да създаде няколко хиляди работни места.

Путин използва форума да прокара тезата, че за Европа единствената разумна алтернатива е руския газ, а вероятни доставки от САЩ нарече, цитирам: „глупости“. И подкрепи тезата си отново с България, съветвайки европейските лидери : "И какво, Европа ще купува газ с 30% по-скъп, включително и от САЩ? Може наистина, но това е глупост, разбирате ли?" Не тръгвайте по пътя на "Южен поток", проект нереализиран заради България.“

На финала руският лидер подчерта, че оценява обема на доставките на природен газ от Русия за Европа през 2018 г. на 200 милиарда кубически метра и че собствените добиви на европейските страни намаляват, така че вносът е неизбежен.

Официалният старт на строителството на газовото трасе Южен поток – от Русия , през България, към  Европа, беше даде у нас пред 2013 г. по времето на кабинета Орешарски в присъствието на шефовете на Газпром и висши руски дипломати. Година по-късно – през декември 2014 година самият Путин спря реализирането на проекта заради отказа на България да строи трасето. А България се отказа след натиск от Европейския съюз в разгара на кризата между Русия и Брюксел заради Украйна и в условията на стагнация на европейското търсене и понижаващите се енергийни цени преди четири години.