София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин с първи коментар след срещата си с Мей

„Мисля, че имаше нужда от тази среща”

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Мисля, че имаше нужда от среща с Мей. Тя си тръгва [от поста министър-председател на Великобритания], но днес тя е, на първо място, настоящият държавен глава, и второ, тя върви с малка стъпка, но с положителен характер, в правилната посока, цитира думите на президента на Руската федерация Владимир Путин ТАСС.
Путин изрази увереност, че Русия и Великобритания трябва да възстановят пълноценните си отношения. Президентът отбеляза, че Мей е „много крайно настроена“ по въпроса за събитията в Солсбъри. Путин поясни, че въпросът за "отравянето" на Скрипал се появи след интервюто му пред British Financial Times.
Той добави, че са говорили по тази тема и са разбрали позициите си по този въпрос. "Но все пак мисля, че здравият разум трябва да триумфира", цитира РИА Новости президента.
Държавният глава отбеляза, че нито една британска компания, въпреки влошаването на отношенията между двете страни, не е напуснала руския пазар, не напуска и няма да напусне, както и , че иска да развива сътрудничество. Задачата на политиците е поне да не възпрепятстват развитието на ситуацията, а по-скоро да подкрепят тези положителни тенденции, подчерта руският лидер.
Припомняме, че срещата между Путин и Мей се проведе на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония. Мей заяви на срещата, че в настоящите условия е невъзможно да се нормализират отношенията между Русия и Великобритания. Освен това тя заплаши, че Великобритания ще отговори на всяко използване на химическо оръжие в Сирия.