София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин се надява Русия и Украйна да се разберат за транзита на газ

Но счита, че ще бъде много трудно

4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че руските и украинските компании ще намерят взаимно приемливо решение за транзита на газ към европейските страни. Руският лидер каза това на среща с представители на немския бизнес.
"Сега, както знаете, ние преговаряме с нашите украински партньори. Преговорите се провеждат във Виена, както виждам, има взискателни позиции и от двете страни. Откровено ще кажа, че е доста трудно да се изпълнят", каза Путин.
Путин увери, че пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" не означава, че Русия ще откаже транзита на газ през Украйна. Според него това е въпрос на икономическа осъществимост. "Сега сме близо до приключване на полагането на газопровода" Северен поток-2 ", чието въвеждане в експлоатация ще удвои обема на евентуалните доставки на руски газ по Балтийския маршрут", заяви президентът, подчертавайки, че това ще бъде допълнителен принос за задоволяване на търсенето в Германия и други страни.
„Искам да подчертая - това е чисто комерсиален проект, правителството всъщност не участва в него, така, че нека няма интерпретации, вече говорих за това много пъти, искам да го кажа отново - това изобщо не означава, че Русия възнамерява да спре транзита през територията на Украйна “, каза Путин.
Държавният глава подчерта, че говоренето за транзит на газ е пряко свързано с икономическата осъществимост. "Въпросът не е в територията, въпросът е в икономическата осъществимост", подчерта руският президент.