София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Путин заплаши Косово с война

Няма сила, която да спре Русия да помогне на Сърбия

6 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

В случай на нов опит за погром над сърбите в Косово или операция, насочена към окупация на северната част на най-младата държава на Балканите, Руската федерация ще изпрати своевременно значителна военна помощ на Сърбия. Това е едно от ключовите послания, които лидерът на Кремъл Владимир Путин е изпратил на своя сръбски колега Александър Вучич в рамките на телефонен разговор, пише белградското електронно издание Srbija Danas, цитирано от Фокус. Сръбската медия се позовава на източник от Москва, който разкрива детайли за дискусията между двамата президенти.
Сърбия, която Путин официално определи като „най-важния партньор и съюзник в Европа" на Русия, може разчита на максимална помощ и защита от страна на Москва, твърди източникът на изданието.
Съгласно думите му, още преди време Путин лично е наредил на генералите и други военни експерти дс разработят подробни планове за спешна военна помощ за Сърбия в случай на крайна необходимост. В тях е посочено, че руските самолети може да достигнат до Косово в рамките на два часа и да действат, за да защитят сръбските държавни и национални интереси. Също така е разработен подробен план за прехвърлянето на най-известните руски специални сили в Сърбия. Оценката е, че те може да бъдат дислоцирани в Сърбия, т.е. в Косово, за най-малко 24 часа.
На въпрос как руските самолети ще достигнат до Косово, след като е малко вероятно страните от НАТО, които заобикалят Сърбия в обръч, да разрешат преминаването им, официалното лице от Москва, чието име не се разкрива, отговаря по следния начин: „Наистина ли смятате, че българи, румънци или унгарци биха се осмелили да свалят руските самолети? Не забравяйте, че Русия е най-мощната военна сила в света и имаме начини ефективно да неутрализираме всяка опасност. Затова не вярвам, че те биха се осмелили заради Косово и албанците да рискуват една голяма европейска и може би световна война“.
В документа „стратегия за защита на Сърбия" се споменава и възможността да се действа в Косово и от далечни разстояния.
„Русия има ракетна система в Черно море, но и от други места може да действа срещу вражески цели в Косово. Няма сила, която да ни попречи да защитим сърбите“, категоричен бе източникът.
Сръбската армия показа мускули в четвъртък под зоркия поглед на президента Александър Вучич и чуждестранните дипломати, стреляйки истински бойни снаряди в учебна атака срещу бунтовнически позиции на военен полигон, източно от Белград, предава в същото време Ройтерс, цитирана отново от Фокус.
Военното учение, под названието „Синергия 2018“, се проведе три дни, след като косовската полиция използва сила, за да разпръсне сръбски протестиращи в град Косовска Митровица в неспокойната северна част на Косово и задържа за кратко официално лице от сръбското правителство.
Инцидентът влоши и без това напрегнатите отношения между Сърбия и Косово, нейната бивша южна провинция, която провъзгласи независимост през 2008-а година след кървава война 10 години по-рано.
Командирът на армията генерал Любиша Дикович заяви, че учението, в което участваха повече от 900 военнослужещи, е било част от планираните маневри за 2018-а година.
„Винаги сме имали добри войници и искаме да имаме още повече... искаме те да са все по-добре тренирани“, заяви Вучич пред репортерите.
Военният бюджет на Сърбия през 2018-а година възлиза на 70,5 милиарда динара (595 милиона евро), с 23,6% повече от миналогодишния.
Армията й използва най-вече съветска военна техника от 80-те и Белград иска да я модернизира. Някои от оръжията, използвани по време на маневрите, бяха остарели, но все още функциониращи.
„Извадихме ги от складовете, излъскахме ги... и както можете да видите, те работят добре“, заяви Вучич.
Сърбия е кандидат за влизане в Европейския съюз, но и една от малкото Балкански страни, която не е част от 29-членния съюз на НАТО, който е много непопулярен сред сърбите заради бомбардировките през 1999 година, в хода на кампанията за изтласкване на сръбските сили от Косово. Миротворци от Алианса продължават да са разположени там.
През 2006-а година Сърбия, която възприе политика на военен неутралитет, се присъедини към програмата „Партньорство за мир“ на НАТО, а през 2015 година подписа и „Индивидуален план за партньорство с НАТО“ – най-високото ниво на сътрудничество между Алианса и страна, която не кандидатства за членство.
Сърбия развива и връзките си с Русия, нейния традиционен православен и славянски съюзник.