София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ С ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ ОТ 2016 Г.

НОВАТА СИСТЕМА НА АГЕНЦИЯТА Е ЗА АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще предостави на гражданите и бизнеса електронни административни услуги през 2016 година. Те ще бъдат базирани на географските информационни системи.
Досега всички документи в агенцията се предоставяха чрез подаване на заявление в областните пътни управления, което се попълваше ръчно и се получаваше лично отново в ОПУ.
Електронните услуги са по проекта „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и бизнеса от Агенция „Пътна инфраструктура“ и създаване на ГИС регистри за приходни дейности”. Той е изпълнен по програма „Административен капацитет“, която се финансира от Европейския социален фонд. Целта е по-добро и бързо обслужване на гражданите и бизнеса.
Освен за реклами, е изготвен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритните и тежките моторни превозни средства. Той ще може да пресмята каква такса е необходимо да бъдат заплатени за преминаването по пътната мрежа.
Предвидено е и пускането на четири регистъра: електронен регистър за паспортизация на крайпътни рекламни съоръжения; регистър за подземни или надземни линейни съоръжения – кабели, газопроводи, водопроводи и други; регистър на товароносимост и габарити на пътните съоръжения и регистър за търговските крайпътни обекти – бензиностанции, мотели, ресторанти и други.
За електронизирането на базата данни са обработени 255 355 PDF файла, подредени в 9227 папки. С GPS са заснети 5 106 рекламни съоръжения, към които са приложени и снимки.
Шофьорите ще получават информация и за републиканските пътища, за които е необходима винетка, както и за тези, за които такава не се изисква.
Проектът е изпълнен от „ЕСРИ-България“ ООД. Стойността на договора е 668 000 лв. без ДДС. Той се финансира по схема за безвъзмезна финансова помощ на Европейския съюз.