София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пътна полиция с три специализирани операции в Глобалната седмица на ООН за пътна безопасност

Тя ще се проведе между 8 и 14 май под мотото „Спаси живот! Намали скоростта!“

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Между 8 и 14 май ще се проведе IV Глобална седмица на Организацията на обединените нации за пътна безопасност. Тази година тя ще премине под мотото „Спаси живот! Намали скоростта!“ с акцент върху шофирането с по-ниска скорост в населените места.

Отдел „Пътна полиция“ при ГД „Национална полиция“ се присъединява чрез свои инициативи към световната идея. За ограничаване на шофирането с „пълна газ“ са планирани специализирани операции. При първата е предвидено автопатрули да следят за скоростта в районите на учебните заведения в пикови часове, преди започване и при приключване на учебните занятия. В рамките на следващата акция екипи на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени в участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия. При третата акцент ще бъдат малките населени места, където скоростта ще се контролира от оборудвани с технически средства патрулни автомобили. И за трите операции ще бъдат използвани всички налични мобилни и стационарни камери. Освен специализираните акции, служители на „Пътна полиция“ ще проведат и превантивни беседи със средношколци.

Желаещите да се присъединят към ІV Глобална седмица на ООН за пътна безопасност могат да се регистрират на адрес https://www.unroadsafetyweek.org/en/home, където да публикуват планирани инициативи и дейности, както и резултатите от тях.