София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пътнически дрон направи първия безпилотен полет в САЩ

До края на 2019 г. EHang извърши два тестови полета

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) одобри полета на дрона EHang 216. Тестовете се проведоха в Роли, Северна Каролина. Сега китайската компания възнамерява да получи разрешение за полет с пътници на борда. С това разрешение EHang ще предприеме решителна стъпка към постигането на целта, обявена миналата година - пускане на пазара в света на първото въздушно такси, съобщава TechCrunch.

През декември EHang започна да търгува с акции на Nasdaq и обяви програма за обслужване на въздушен транспорт, която започва в Гуанджоу, китайски мегаполис с население от 15 милиона. Освен двойни пътнически модели, компанията разполага с малки товарни квадрокоптери.

До края на 2019 г. EHang извърши два тестови полета, като едновременно с това вдигна целия си флот от 216 дрона в небето. Около 40 бройки бяха продадени на клиенти. Ако всичко върви по план, следващия месец компанията ще завърши пилотната програма заедно с администрацията на гражданската авиация на Китай и ще получи разрешение за търговски полети. Той ще работи не само в Гуанджоу, но и в други градове на страната.