Гледай
на живо

Р. Инджова: България е опустошена, разграбена и развратена

Европа бучи

В студиото на "Делници" по телевизия "Евроком" бившият премиер на България Ренета Инджова сподели някои на моменти горчиви констатации за настоящето и бъдещето на България и Европа. 

"В каква държава живеем?", попита я от уепор водещият. 

Отговорът на Инджова беше категоричен: "В опустошена. Ограбена. Развратена". 

Ренета Инджова обвърза тези негативни резултати с общата ситуация в Европа  -особено в светлината на едно драматично събитие - пожара в парижката катедрала "Нотр-Дам дьо Пари". 

"В сърцето на Европа се случи такъв погром, който кара Европа да покаже какво се е случило с устоите и ценностите й. Руини!", убедена е Инджова. 

На въпроса на водещия "защо не възстановяваме българските храмове", тя поясни, че "над "Нотр-Дам" се е "спуснало божественото наказание". 

В тази връзка Инджова подчерта, че всички световни лидери "с изключение на Тръмп и Пенс реагираг изключително безбожно". 

Бившият премиер подложи на критика и позицията на френския президент Еманюел Макрон. 

Според нея "той имаше пет месеца да отговаря на 15-те изключително важни искания на "жълтите жилетки" и припомни как през този период е имало "нападения на луксозни магазини" и "това са бедните".

По думите й те поискали онова, което "Франция на уж братството, равенството и свободата" не им е дала. 

Ренета Инджова отхвърли и дарителските жестове на днешни милионери за възстановяването на емблематичната парижка катедрала. 

"С пари ли искат да купят Божията милост?", каза Инджова, и допълни, че "те не се покаяха за онова, което бюрократичните елити причиниха в последно време". 

Когато водещият я покани да обясни днешната разлика между труда и капитала, бившият премиер изрази становище, че "пропастта между тях е изключително дълбока".

Тя обаче наблегна не толкова на икономическите измерения на кризата в Европа, колкото на нравствените й аспекти. 

"Основното в кризата на Европа е амортизацията на отношението на човек към човека. Представянето на морала и религията като боза и смес", не скри разочарованието си от случващото се на нашия континент Инджова. 

Тя прогнозира и сътресения, защото според нея "Европа бучи".

"бюрокрацията се намира в изключително трудно положение, смята Ренета Инджова. "И бюрократи и роби вече вече не могат да съжителстват безропотно", прогнозира бившият премиер на България.