Гледай
на живо

Работата на НИМХ блокирана

Създалата се ситуация следствие на уволнението на директора

Работата на НИМХ блокирана Националният институт метеорология и хидрология блокира работата си. Решението е взето след като рък... thumbnail text
Националният институт метеорология и хидрология блокира работата си. Решението е взето след като ръководството на БАН прекрати мандата на директора на института проф. Христомир Брънзов.
 
Синоптиците са получили заявка за описание на метеорологичната обстановка покрай трагичната катастрофа при Своге, която обаче няма как да  изпратят, защото няма кой да я разпише. От института допълниха, че отстраняването на Брънзов саботира както дейността на института, така и възможността за преговори на работещите в него с ръководството на БАН. 
 
Сред мотивите за освобождаваянето на досегашния директор са неспазване на разпорежданията на ръководството на академията, както и уронване на престижа й като институция. Освен това през последната седмица проф. Брънзов подкрепи протестите на синоптиците, настоявайки за разделяне на метеорологичния институт от БАН. 
 
Синоптиците от института споделиха, че подготвят още протести. Както вчера стана ясно Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде изведен от структурата на Българската академия на науките. Въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на Академията.