София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Работата на НИМХ блокирана

Създалата се ситуация следствие на уволнението на директора

5 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Националният институт метеорология и хидрология блокира работата си. Решението е взето след като ръководството на БАН прекрати мандата на директора на института проф. Христомир Брънзов.
 
Синоптиците са получили заявка за описание на метеорологичната обстановка покрай трагичната катастрофа при Своге, която обаче няма как да  изпратят, защото няма кой да я разпише. От института допълниха, че отстраняването на Брънзов саботира както дейността на института, така и възможността за преговори на работещите в него с ръководството на БАН. 
 
Сред мотивите за освобождаваянето на досегашния директор са неспазване на разпорежданията на ръководството на академията, както и уронване на престижа й като институция. Освен това през последната седмица проф. Брънзов подкрепи протестите на синоптиците, настоявайки за разделяне на метеорологичния институт от БАН. 
 
Синоптиците от института споделиха, че подготвят още протести. Както вчера стана ясно Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде изведен от структурата на Българската академия на науките. Въпросът ще бъде обсъден на Общо събрание на Академията.