София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Работата на ОЗХО в Дума е отложена заради престрелка

Източник на ООН в града съобщи, че работата на експертите е отложена

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Неизвестни хора организираха престрелка в района на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, поради което експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) все още не са в състояние да започнат работа. Това съобщи в сряда агенция Ройтерс , цитирайки информация на очевидци.

По-рано в днес агенцията съобщи, че "най-вероятно инспекторите няма да могат да влязат в сирийския град", цитирайки неназован източник в ООН, който обаче не разкрива причината, поради която работата на мисията на ОЗХО в Дума е отложена.

Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви вчера, че във вторник е пристигнал екип за сигурност на ООН, за да оцени ситуацията на мястото на предполагаемата атака. Както сирийският дипломат отбеляза, ако експертите решат, че ситуацията е спокойна, тогава мисията за разследване на ОЗХО ще започне работа в Дума в сряда.

На 7 април в Дума, според неправителствената организация "Бели каски", са използвани химически оръжия. За тази организация Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че не е надежден източник на информация. Представители на Руския център за помирение на воюващите партии проведоха проучване в Дума на 9 април, но не откриха признаци за използване на химическо оръжие. На 14 април Съединените щати, Великобритания и Франция извършха ракетно нападение на военната и цивилната инфраструктура в Сирия, където се предполага, че има химически оръжия.