София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Работници на Миню Стайков нападнаха митничари

Служителите от заводите за алкохол отново на протест

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Работници от запечатаните заводи на алкохолния бос Миню Стайков край Карнобат отново излязоха на протест. Хората нападнаха екип на Агенция „Митници“, което доведе до намеса на жандармерията и напрежението бе потушено.

Служителите твърдят, че фабриките са запечатани неоснователно, защото митничарите нямали доказателства и не събирали такива, съобщава бТВ. Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, твърди търговският директор Емил Пилев. "Обричат ни на глад", заявиха протестиращите.

Полиция охранява жп гара „Церковски“, която се намира в непосредствена близост до завода и вчера беше блокирана за два часа. Днес стотици хора, които се притесняват, че ще загубят поминъка си, са се събрали отново пред завода с плакати и знамена.

Те обвиняват в лъжа митническия директор в Бургас Валери Стефанов, който каза вчера, че има писмена заповед за запечатването на трите фабрики за спиртни напитки на "Винпром Карнобат". "Заповед има, но тя е само за извършването на проверка", каза инженер-технологът и директор на един от данъчните складове Танчо Драгиев, цитран от БНР.

Кметът на Карнобат Георги Димитров изрази своите опасения, че ако фабриките за алкохол на Стайков останат затворени, това ще бъде фатално за общината

„Градът е зависим от този бизнес. Имаме почти нулева безработица, благодарение главно на този работодател”, каза още Димитров, цитиран от бТВ. Заповедта за затварянето на фабриките вече е обжалвана.