София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радан Кънев с писмо до Радев: Отменете решението за Пирин

Десните очакват Румен Радев да бъде последователен

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

От партията на Радан Кънев изпратиха писмо до президента с искане той да използва правомощията си за отмяна на незаконното според тях решение на Министерството на околната среда и водите за одобрение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ без екологична оценка.
„Според нас това решение е незаконно и опасно. То е взето в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона. Одобряването на План за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до съдебно обжалване, а това ще забави влизането в сила с години. През това време хората в Разлог, Кресна и Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес, а туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма“, се казва в писмото, подписано от Радан Кънев и Трайчо Трайков.
Те напомнят още как президентът веднъж е показал, че може да застане на страната на българската природа и да наложи вето на Закона за концесиите. Сега десните очакват държавния глава да бъде последователен и да поиска от министъра да отмени решението си. 
По-късно Радан Кънев привоза всички българи, за които природата и законността са ценност, да се включат в протеста пред Екоминистерството в 18 часа в понеделник.