София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев: България ще подкрепи Северна Македония за ЕС

Ако преди това бъдат изчистени всички спорни въпроси

пропускане
5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

България ще даде категорична и силна подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония, но ако преди това бъдат изчистени всички спорни въпроси, свързани с историята, образованието и дори нагласите на хората. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на церемонията по встъпване в длъжност на президента Стево Пендаровски.
В Скопие Радев каза, че условията са базирани изцяло на европейските принципи и ценности за добросъседство, и на европейските утвърдени механизми за отстояване на националния интерес.
"Смятам, че така ще имаме една много добра перспектива, една ефективна подкрепа от наша страна, за да имаме ефективно, а не формално обединена Европа, добави президентът.
По думите му България очаква всички неща, които трябва да се случат по договора, да залегнат и в учебниците, книгите, медиите, съзнанието и нагласите на хората, защото един ден може да се окаже, че Северна Македония отдавна е формален член на ЕС, а има останали спорни въпроси, които може да създават проблеми, което не е в духа на две държави-членки на ЕС.