Гледай
на живо

Радев: България ще подкрепи Северна Македония за ЕС

Ако преди това бъдат изчистени всички спорни въпроси

Радев: България ще подкрепи Северна Македония за ЕС България ще даде категорична и силна подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония, но а... thumbnail text

България ще даде категорична и силна подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония, но ако преди това бъдат изчистени всички спорни въпроси, свързани с историята, образованието и дори нагласите на хората. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на церемонията по встъпване в длъжност на президента Стево Пендаровски.
В Скопие Радев каза, че условията са базирани изцяло на европейските принципи и ценности за добросъседство, и на европейските утвърдени механизми за отстояване на националния интерес.
"Смятам, че така ще имаме една много добра перспектива, една ефективна подкрепа от наша страна, за да имаме ефективно, а не формално обединена Европа, добави президентът.
По думите му България очаква всички неща, които трябва да се случат по договора, да залегнат и в учебниците, книгите, медиите, съзнанието и нагласите на хората, защото един ден може да се окаже, че Северна Македония отдавна е формален член на ЕС, а има останали спорни въпроси, които може да създават проблеми, което не е в духа на две държави-членки на ЕС.