София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Египет е най-големият ни икономически партньор за Близкия изток и Африка

Според президента сътрудничеството с Египет е важно за сигурността ни

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Египет е и най-големият наш търговско-икономически партньор за региона на Близкия изток и цяла Африка. Стокообменът вече надхвърли един милиард долара, но има още по-голям потенциал за развитие, затова с мен водя внушителна бизнес делегация във важни области от взаимен интерес", посочи Румен Радев и допълни, че диалогът и взаимното доверие на високо политическо ниво са много важно условие този потенциал да се развива.

Представители на десетки български компании участват на бизнес форум в Кайро в рамките на официалното посещение на държавния глава. Задълбочаване на политическия диалог между България и Египет, развитие на инвестициите и на партньорството в областта на образованието и туризма. Това са част от темите, които българският президент обсъжда при посещението си в Египет.

"Египет има ключова роля в региона в борбата срещу тероризма, организираната престъпност, радикалния ислям и нелегалната миграция. Затова сътрудничеството с Египет е важно за нашата национална и европейска сигурност". Това заяви пред журналисти в Кайро президентът Румен Радев, който пристигна на официално посещение в Арабска република Египет.

Президентът добави, че се очакват редица споразумения между представителите на бизнеса от двете държави. "Тези дни са много важни, програмата е наситена, има и бизнес форум. Очаквам наистина добри сделки", подчерта държавният глава.