Гледай
на живо

Радев: Има предпоставки за компрометиране на изборите 

Дискусия без представители на ГЕРБ, ОП и Прокуратурата

Радев: Има предпоставки за компрометиране на изборите  Президентът Румен Радев провежда дискусия на тема „Избори – прозрачност и доверие“... thumbnail text

Президентът Румен Радев провежда дискусия на тема „Избори – прозрачност и доверие“ в Президентството. Държавният глава откри срещата с призив за обсъждане на всички проблеми, които създават предпоставки за компроментиране на изборния процес. На срещата са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, също експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес. На дискусията не дойдоха представители на ГЕРБ, Обединени патриоти и Прокуратурата.

В началото на дискусията президентът Радев заяви, че предстоящите избори през 2019 година трябва да бъдат прозрачни и честни, защото българските граждани трябва да имат доверие в него, за да има демократично функциониране на всички институции. От доверието още зависи и легитимността на политическата система.

В България при избирателна активност малко над 50%, недействителните бюлетини са 5% и 6,3 %". Според него това е голямо отклонение и изкривяване на изборния процес, което води до подмяна на съотношението на политическите сили в парламента. Причините за това изменение могат да бъдат ниска грамотност, слаба подготовка на избирателната комисия, но могат да бъдат и напълно съзнателни и има сигнали как се въздейства от членове на секционно избирателни комисии върху бюлетини.