София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев: Консултациите при мен не са линч За Цацаров и Гешев

"Не целя да унищожа прокуратурата"

пропускане
4 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев подчерта, че консултациите на „Дондуков 2“ не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и над новия председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Днес Радев проведе втората от поредицата си срещи за промени в Конституцията. Днес той разговаря с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Държавният глава е категоричен, че тези срещи не целят унищожаването на българската прокуратура, както и че не подкрепят политически партии или нови политически проекти. „Но една прокуратура може да се самоунищожи и самообезличи, ако не води ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и не преследва с еднакво настървение всички олигарси“, обясни той.

Радев подчерта, че на Иван Гешев и Сотир Цацаров трябва да се даде възможност да работят спокойно. „Задачата на новия главен прокурор е да убеди гражданите, че брани закона, а не управляващите. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне комисията в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това са изключително трудни задачи в страна, в която корупцията е държавна политика – цитирам главния прокурор, който пък цитира един по-по-предишен главен прокурор“, коментира президента.