София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Нямаме интерес от милитаризация на Черно море

Това пряко би рефлектирало върху България, смята президентът

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора в отговор на въпрос за позицията на България по конфликта между Киев и Москва.

Българският държавен глава бе категоричен, че „ние нямаме интерес от милитаризация на Черно море, което пряко ще рефлектира върху България“. Той изрази надежда спорът между двете страни да приключи възможно най-бързо.

Преди дни руският президент Владимир Путин обясни инцидента в Керченския проток, при който руските гранични служби стреляха по украински плавателни съдове, като "провокация", извършена от украинския му колега Петро Порошенко с цел печелене на популярност преди президентския вот в страната на 31 март догодина.

Румен Радев призова всички страни да се придържат към нормите на международното право и да не нарушават законните граници. По думите му обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне.

Сред задържаните моряци има и бесарабски българин.

Президентът Радев коментира и предстоящата му срещата със синдикатите днес. Той посочи, че напълно споделя тревогата на миньорите и повтори вече обявената си позиция преди срещата в Катовице, че споразумението за климата от Париж трябва да се изпълнява без обаче допълнителни изисквания за ограничаване на вредните емисии.

"Със синдикатите и правителството сме на едно мнение – Парижкото споразумение трябва да се изпълнява, но без завишаване на целите. Това е моята позиция. Тя е отдавна известна, такава беше позицията и на служебното правителство", посочи президентът.

След което добави, че имал въпроси и към синдикатите, и към правителството.

„България трябва да съхрани работните места на нашите миньори, но и трябва да чуем ясна политика и ангажимент, стратегическа перспектива на нашето правителство към съхраняване на тези работни места на миньорите, но и към гарантиране на тяхната трудова заетост в една по-далечна перспектива. Затова аз имам въпроси и към синдикатите, и към правителството и се надявам да ги разискваме днес“, подчерта президентът.