София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Нуждаем се от център за наблюдение на природни бедствия

Трябва ни и система за наблюдение на язовирите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите, заяви президентът Румен Радев.
 
Тази е и общата позиция на среща между президента Румен Радев с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, директора на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" в ДАМТН, съобщиха от прессекретариата на президента.

Срещата е била по повод на обявеното бедствено положение в община Хайредин и опасността от наводнения в страната. Главен комисар Николай Николов е уверил държавния глава, че няма пряка заплаха за населението и са взети всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Николов е изразил признателността си за доброто взаимодействие с Българската армия в случаи на бедствия и кризи.
 
Участниците в срещата са били единодушни, че в България трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво, каквито мерки са предприети в Бургаска област.