София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радев ще разпусне Народното събрание в най-кратък срок

Новоизбраният президент изпрати позиция до парламента и медиите

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Новоизбраният президент Румен Радев обяви, че ще се придържа към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност ще разпусне 43-ото Народно събрание и ще назначи служебно правителство. Това се казва в съобщение, разпратено до медиите и до Народното събрание.

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-ото Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа“, пише Румен Радев.

Той посочва, че Конституцията го задължава да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

„Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", завършва новоизбраният президент.