София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Тези избори са шамар за политическата класа

Президентът поздрави победителите

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Ниската избирателна активност на европейските избори не е само шамар за политическата класа, но и повод да се замислим защо в демократична Европа тя е два пъти по-голяма. Това каза президентът Румен Радев.
"Искам да поздравя победителите", каза държавният глава и изрично отбеляза успеха на ВМРО и най-големия според него успех за "Демократична България", която спечели едно евродепутатско място.
Едновременно с това държавният глава подчерта рекордно ниската избирателна активност. "Това показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа, не само като качество на живот и управление, но и като динамика и пълноценност на протичащите в останалите европейски държави процеси", каза Радев.
Той призова всички партии да анализират внимателно не само своите програми, платформи и послания, но и какво реално се случва в България и как наистина тя да настига Европа не само чрез ускоряване на процесите, но и със съвпадение на посоката. "Ние трябва да се обърнем най-сетне, векторът да съвпада с държавите на Европа", каза държавният глава.
Той дочувал все по-отчетливо твърдения на анализатори и коментатори, че резултатът от изборите можел да бъде индулгенция за корупционните скандали, което според него е погазване на правовата държава. "Изборите са политически акт. Те не могат да заместят прокуратурата и съда. Не могат да опростят грабителство и престъпление", каза Радев.