София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Трябва да има равни условия за малкия и големия бизнес

Президентът връчи наградите за бизнеса „Златна мартеница”

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Непостоянното законодателство нанася най-жесток удар на малкия бизнес, затова трябва да има равни условия за големия и малкия бизнес. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на годишните награди за български производители „Златна мартеница”.

„За мен е важно, че расте броят на участниците – от селското стопанство до IT сектора. Всичко това е най-голямото предимство на малкия бизнес, това са неговата бързина и гъвкавост и той ги губи, когато е задушен нормативно”, заяви държавният глава.

Според него са необходими ясни критерии и достъп до обществени поръчки.
„Това означава електронно правителство и равни условия и за големия, и за малкия бизнес. Това означава и време да мислим все повече за този бизнес, който е иновативен, гарантира повече младежка заетост и подкрепя науката и образованието. Това означава и гаранция от държавата за защита на собствеността и завръщане на доверието в правораздавателната система. Всичко това означава да консолидираме своите усилия, ако искаме България да разпространи по света тази марка – „Произведено в България“, заяви Радев и поздрави участниците в конкурса.

Тазгодишните награди "Златна мартеница" бяха връчени в общо 5 категории. Голямата награда за компания, която успешно се е утвърдила на българския пазар получи веригата магазини за техника "Зора". "Златната мартеница" връчи лично президентът на България Румен Радев.Компанията „Нухелт“ АД получи отличия за успешно стартирала компания с иновативно производство. За политик, отстояващ интересите на българския бизнес и с дългогодишен принос за , бе обявен депутатът от ДПС Йордан Цонев. Наградата за успешно женско предприемачество отиде при „Адвансед Парашут Системс“ ЕООД, а за успешно стартиращо предприятие - при „Джоб Радар“ ООД.

Йордан Цонев получи приз, тъй като според организацията, той бил най-отзивчив към проблемите на фирмите от съюза "Произведено в България". Цонев не пропусна възможността да представи и за първи път програма икономическо развитие на ДПС, която днес била завършена.

Сред официалните гости на събитието са лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на АБВ Румен Петков, народни представители и др.

Представители на всеки един от отличените получи "Златна мартеница" изработена от Монетния двор и почетна грамота.