София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Радостин Василев: Има сериозна държавна намеса в допинга

Според него Русия е била наказана закономерно

4 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Адвокат Радостин Василев коментира тази сутрин допинг скандала, който доведе до отстраняването на Русия от международни състезания за период от 4 години. Той изтъкна, че на национално равнище досега не се е случвало една държава да бъде извадена от спорта за толкова дълъг период от време.

„Определено това в световен мащаб е един от най-големите скандали. Последиците от това решение сега вълнуват спортния свят“, обясни Василев.

Той припомни, че през 2015 г. за първи път отнеха лиценза на РУСАДА след олимпиадата в Сочи.

„Държавата е прикривала или помагала допинга в някаква степен. Това държи докладът „Шмит“. Изпълнителният комитет на WADA е наказала Русия заради един доклад, изготвен от комисията за преглед на съответствията, който е установил намеси в електронната система на руската лаборатория от страна на компютърни специалисти. Те са сменяли данни в системата. Бил е направен бекъп на системата, който е установил злоупотребата“, коментира адвокатът.

 По думите му категорично има фалшификация на данни и злоупотреба от страна на длъжностни лица. Става дума за заговор против световния спорт.Той обаче подчерта, че решението на изпълнителния комитет на WADA дава възможност на спортистите, които не са използвали допинг, все пак да участват в спортни състезания.