София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Рахой отрича партията му да е водила двойно счетоводство

Испанският премиер даде показания по делото

7 годиниПравосъдие 15 Боряна Райчева

Испанският министър председател Мариано Рахой заяви в съда, че не е чувал нищо за незаконно финансиране на управляващата Народна партия на Испания, срещу която се води разследване.

Рахой е свидетел по делото за корупция в Народната партия. Той отговори, че никога не е имал отношения със заподозрените по делото – предприемачът Франсиско Кореа, който според следствието е използвал в незаконни схеми своите лични контакти с бившия касиер на партията Луис Барсенас. Рахой заяви, че е бил и ще остане изключителен политик.

Делото Гуртел е едно от най-шумните корупционни дела в Испания за последните години. В хода на разследването беше установено, че Народната партия е водила двойно счетоводство.

От 1990 до 2008 година партията е водела официално счетоводство, а паралелно с него е водено още едно, в което са отбелязвани текущите разходи. Главният заподозрян Луис Баренсас беше арестуван през 2013 година, а през 2015 година беше пуснат под гаранция.

В показанията си Баренсас обвини членовете на ръководството на партията в това, че са знаели за наличието на „черна каса“ и дори са получавали пари от нея.

Опозицията поиска оставката на премиера Мариано Рахой, а в страната се проведоха многохилядни митинги.